Budaörsi szemetek

Ez egy szemét blog. Azért indult, mert a lakókörnyezetünket elértéktelenítették azzal, hogy lehetőséget teremtettek,hogy az addig zöld környezetből egy nyilvános szemétlerakó legyen. "Közterületen szemetelni vagy a közterületet más módon beszennyezni, oda engedély nélkül szemetet (építési és egyéb törmeléket, kerti nyesedéket, avart) lerakni, a közterületen lévő berendezési és felszerelési tárgyat, fákat vagy egyéb növényeket beszennyezni, rongálni tilos.". Vagy mégsem? "A mai világban, nagyon fontos a természetvédelem. Ennek egyik módja a szelektív hulladékgyűjtés!" - de közben több szemetet termel az üzemeltetése, mintha nem lenne

Címkék

a (1) alkohol (1) Állam (1) állat (1) átmozgatás (1) autóroncs (1) bevétel (1) bírság (1) btg (21) Btk. (1) budaörs (26) Budaörs (1) budaörsi (12) budapest (1) bűncselekmény (3) bűz (5) éjjel (2) életveszélyes (1) eljárás (1) Eltulajdonítás (1) építkezési (1) érd (1) értelmetlen (1) EU (1) Európai (1) fejlődéséért (1) felgyújtották (1) fertőzés (2) fidesz (2) film (1) fkf (2) forgalom (1) forrás (1) fosztogatás (4) fosztogatók (4) gödöllő (1) gyűjtés (1) gyűjtik (1) gyűjtő (1) hajléktalanok (1) hajnal (1) házhoz (2) háztartási (1) hírtv (1) hulladék (15) hulladékgyűjtés (5) Hulladékgyűjtés (1) hulladékgyűjtő (11) hulladéksziget (2) hulladékudvar (1) HUNOR (1) hús (1) idióták (1) illegális (1) ipari (1) kamaraerdő (1) kamera (2) károsítás (1) klub (1) kóbor (1) kommunális (3) Konténer (2) környezetkárosítás (3) környezetszennyezés (5) környezetvédelem (8) korszak (1) kosz (7) közbiztonság (2) kukázó (1) kukázók (1) külön (1) Lakat (1) lángok (1) lecsóba (1) lerakás (1) Lopás (1) magyarország (1) megbuktak (1) megfigyelő (1) mehet (1) menő (2) milliárd (1) minden (1) mobil (1) mocsok (13) nem (1) önkormányzat (18) pazarlás (1) pénz (1) piszok (11) rablás (1) rendőrség (1) riport (1) rombolás (1) rothadó (1) rtl (1) szabálysértés (4) szag (1) szdsz (2) Szelektív (1) szelektív (34) szemét (22) szemetek (6) szemetelés (2) szeméttelep (1) szenny (1) szennyezés (2) sziget (16) szigetek (1) tamás (1) térfigyelő (2) turkáló (1) tűz (1) tűzveszély (1) új (1) újlipót (1) Unió (1) utcakép (3) üveg (1) választás (1) városkép (1) veszélyes (1) video (1) wittinghoff (2) zaj (9) zajterhelés (1) Címkefelhő

Érdekes még

Nincs megjeleníthető elem

Szelektív előszó a szeméthez

2010.10.17. 19:36 Budaörsi szemetek

A mai világban, nagyon fontos a természetvédelem. Ennek egyik módja a szelektív hulladékgyűjtés!

    Elsőre mindenkinek az ugorhat be a Szelektív hulladékgyűjtés szó hallatán, hogy az egy nagyon jó dolog! Így voltam ezzel eleinte én is. Egészen addig, amíg nem találkoztam a szelektív hulladékgyűjtés árnyoldalával. Minden, ami valakinek jó, az lehet valaki másnak éppenséggel rossz is. Minden megoldás, amiről azt hihetnék, hogy megvéd valamit, egyben el is pusztíthat valamit. Amikor Budaörsön elsőként megjelentek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek, egészen biztosan valami büszkeség-féle érzés hatott át, miközben arról is meg voltam győződve, hogy nagyszerű helyen lakom, mert itt törődnek az emberekkel!

Aztán hamar kiderült, hogy ezek az emberek nem biztos, hogy megértik a szelektív hulladékgyűjtés lényegét. Nem biztos, hogy arra használják a hulladékgyűjtő szigeteket, amire valók. Nem biztos, hogy a környezetvédelem egyik módja  ez a szelektív hulladékgyűjtés, ami nálunk folyik. Nem biztos, hogy csak Budaörsön problémás: ez a társadalom nem biztos, hogy felkészült rá! Amerre ilyen szigeteket láttam a városban, körülöttük  láttam megjelenni magát a szemetet, koszt is. Az is kiderült, hogy sosincs elég szabad konténer, különben nem mellé, alá, vagy fölé helyeznék a hulladékot, hanem bele. Persze ez sem igaz, mert láttam olyat, hogy volt hely, de a tagnak nem volt kedve széttépni a dobozt, inkább ledobta a konténer elé, mint hogy darabokban bedogbja a nyílásán. Ezek mindennapos dolgok.

A szelektív hulladékgyűjtő konténereken szereplő címkézés szerint az oda való hulladékokat kellene elhelyezni: az üveges konténerbe az üres üvegeket, a pille palackosba az  ( alaposan összetaposott) üdítős flakonokat, az aluminiumosba a sörös dobozokat, és így tovább. Egy hulladékgyűjtési szakembertől megtudtam, hogy az emberek minden mást is oda ürítenek, a kommunális hulladéktól kezdve a döglött állat tetemig sok mindent. Sőt, saját maguk is oda ürítenek, vagy hidegebb napokon a papírosba fészkelik magukat a hajléktalanok - érthető, hiszen fedél és meleg veszi körül őket. Ördögi kör: minél több a szelektív hulladékgyűjtő sziget, annál több a mellette megjelenő szemét, minél több a szemét, annál több vele a munka, minél több vele a munka, annál több a költség. Egyszerű képlet: ez is csak üzlet, mégha piszkos is a meló, az érte kapott pénz azonban tiszta.

Az utcánkban is volt ilyen kis sziget, olyan helyen, ahol nem zavart senkit. Legalább is, nem volt mellette közvetlen lakóépület. Volt hozzá egy kis parkoló, igaz azt táblával jelezte a mellette levő bolt tulajdonosa, hogy az övé. Pár utcával arrébb szintén volt egy sziget, egy másikvállakozás közelében. Ezeket most mind egy helyre költöztették, a házunk elé, ahol eddig zöld volt, ott most minden szürke lett a több köbméter térkőtől. Egyedüli változatosságot a tizenkét színes konténer jelent.

Már régebben halottam, hogy szelektív hulladékgyűjő lesz a közelben, de azt nem gondoltam, hogy ennyi!!!  A munkát nyáron kezdték, gyorsan haladtak, de aztán a tereprendezés, térkövezés után nem történt semmi. Mondtam is anyámnak, hogy figyelje meg, hogy megvárják az Önkormányzati választásokat, s majd csak után kapjuk meg a 'csomagot'. Mondanom sem kellene, hogy a választás után egy héttel már meg is érkeztek a használt, koszos konténerek...

 

Szólj hozzá!

Címkék: szemét mocsok budaörs szelektív turkáló hulladékgyűjtés

A bejegyzés trackback címe:

https://budaorsiszemetek.blog.hu/api/trackback/id/tr742379180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása